Voorbereiding
Dec 25th 2006
Een aantal jaren geleden opperde ik het idee om er een jaar tussenuit te gaan als ‘we de 55 halen’. Een vroeg pensioen zou financieel misschien niet haalbaar zijn, maar een voorschot als we qua gezondheid nog redelijk vlot en soepel zijn, leek ons wel wat. Anderhalf jaar geleden hebben we de knoop doorgehakt: we nemen in 2007 een jaar sabbatsverlof op.
Om een reis van een jaar te gaan maken moeten er toch wel een aantal dingen geregeld worden. Hoe we zouden gaan (met de camper) en waar naar toe (Europa: van noord tot zuid) was al van het begin af duidelijk. Maar wat moet er zoal geregeld worden?
Om te beginnen een jaar (onbetaald) verlof vragen bij de werkgever van Toos. De thuiszorgorganisatie waar Toos werkt deed er niet moeilijk over, in juli 2006 krijgt Toos de schriftelijke bevestiging dat ze een jaar vrij mag nemen. Helaas is deze werkgever nogal ‘armlastig’ en staat in de brief dat ze, om haar pensioen voort te zetten, ook het werkgeversdeel van het pensioen zelf moet betalen. Voor dit pensioen, wat een rib uit ons lijf kost treffen we een regeling met het PGGM vooral ook omdat je zonder een dergelijke regeling ook niet verzekerd bent voor arbeidsongeschiktheid welke tijdens de verlofperiode ontstaat.
Ook bij mijn bedrijf doen m’n collega Martijn en de overige aandeelhouders gelukkig niet moeilijk, ook ik mag een jaar weg.
Dan worden de verzekeringen onder de loep genomen. Omdat de standaard doorlopende reisverzekering van de ANWB niet dekt voor reizen langer dan 2 maanden aaneengesloten, de verzekering opgezegd en een nieuwe afgesloten bij de DOA. Deze biedt wel het hele jaar dekking. Voor de ziektekosten hoeft niet veel geregeld te worden, deze dekt in heel Europa. De nieuwe reisverzekering zorgt nog voor extra dekking als de ziektekostenverzekering onverhoopt te kort schiet. We vragen wel een EHIC-card aan voor de zorgverzekering, die is nodig in het buitenland.
Ook de Int. Reis- en kredietbrief van ANWB dekt maar tijdens reizen welke niet langer dan 3 maanden aaneengesloten duren. Daarom ook maar voertuigenhulp meeverzekerd in de reisverzekering. De kosten hiervan vallen reuze mee, we zijn nauwelijks meer geld kwijt dat bij de reisverzekering van de ANWB.
Na het lezen van de kleine lettertjes van de woonhuisverzekering blijkt dat de inboedel- en opstalverzekering (Klaverblad verzekeringen) niet meer dekken als het huis leeg staat. Dat trekt ons min of meer over de streep om ons huis dan toch maar te verhuren. Dit heeft naast alle denkbare nadelen in ieder geval twee voordelen: 1. huis staat niet leeg en 2. verhuur genereert inkomsten. Sinds november staat ons huis bij Rotsvast in de etalage: http://www.rotsvast.nl/
Er wordt natuurlijk driftig gerekend en een begroting gemaakt. Alle kosten worden op een rijtje gezet, dit geeft meteen een duidelijk overzicht waar het geld elke maand allemaal blijft. Vervolgens worden alle abonnementen, contributies, lidmaatschappen, enz. opgezegd. Hiermee voorkomen we veel onnodige post in de brievenbus tijdens onze afwezigheid en scheelt flink in de maandelijkse kosten. Ik kan trouwens iedereen van harte aanbevelen af een toe abonnementen e.d. op te zeggen. Je wordt overspoeld met aanbiedingen om toch maar lid te blijven, wat behoorlijk kan schelen.
Ook de telefoon en de kabel (UPC) worden opgezegd. Om tijdens onze reis bereikbaar te blijven, zonder voor hoge belkosten te komen staan, nemen we een prepaid kaart van United Mobile. In tegenstelling tot een Nederlandse mobiele telefoon is het voor ons wel gratis als we in het buitenland gebeld worden.
Paul
No Comments »